Що таке SAP: все, що потрібно знати

Універсальний інструмент, здатний задовольнити типові та унікальні потреби будь-якого бізнесу завдяки великому набору спеціалізованих модулів

Програмне забезпечення SAP ERP — потужний інструмент, розроблений німецькою компанією SAP. Абревіатура ERP розшифровується як Enterprise Resource Planning (планування ресурсів підприємства) — відповідно, це і є головним призначенням ПЗ. Воно складається з низки модулів, призначених для інтеграції основних бізнес-процесів організації в єдину систему. Кожен з модулів спрощує виконання бізнес-функцій, таких як фінанси та бухгалтерський облік, управління персоналом, виробництво, облік матеріалів або управління взаємовідносинами з клієнтами. Організації використовують лише модулі, необхідні для ведення свого конкретного бізнесу. Таким чином, САП — це вибір бізнесу, який хоче бути ефективним.

Як працює система SAP (САП)?

Головне призначення SAP ERP — збирати та обробляти дані з усіх функцій підприємства на одній платформі. Це важливо для багатьох компаній, оскільки дозволяє відділам легко спілкуватися один з одним. Успіх будь-якої організації залежить від ефективного спілкування та обміну даними між її підрозділами, і SAP є оптимальним інструментом для цього.

Популярні продукти розробника

Компанія SAP сприяє ефективній роботі підприємств та організацій у багатьох галузях, включаючи споживчу, фінансову, технологічну, державну та сферу послуг. Свої продукти SAP класифікувала за такими категоріями:

Чотири основні продукти SAP ERP включають:

  • SAP ERP Central Component чи SAP ECC 
  • SAP Cloud ERP чи SAP S/4HANA 
  • SAP Business One 
  • SAP Business ByDesign

Функціонал системи SAP

Програмне забезпечення SAP — це сучасна ERP-система з передовими технологіями, включаючи ШІ (штучний інтелект), машинне навчання та аналітику. Розглянемо деякі з ключових функцій SAP ERP.

Управління активами: SAP гарантує, що все обладнання у вашій системі отримає належне обслуговування, а також буде використовуватися максимально ефективно.

Фінанси: ПЗ оптимізує пов’язані з фінансами процеси — від транзакцій і аналітики до планування та розрахунку корпоративних ризиків. SAP допоможе також прорахувати непогашені, списані та безнадійні борги.

Виробництво: система спрощує процес проєктування продукту та управління його життєвим циклом, а також підтримує функції, пов’язані з виробництвом, управлінням якістю.

Продажі: функції, пов’язані з керуванням контрактами, замовленнями, узгодженням даних про продажі.

Дослідження та розробка продукту: SAP надає повний огляд життєвого циклу продукту від ранньої стадії до виробництва.

Пошук і закупівлі: функції, які підтримують оперативні закупівлі, керування рахунками-фактурами, централізовані закупівлі, пошук джерел, керування контрактами та облік постачальників.

Управління ланцюгом постачання: SAP може запропонувати повний огляд усіх процесів, пов’язаних із постачанням. Модулі ПЗ оцінюють продажі, закупівлі, замовлення на транспортування запасів, управління складом і запасами.

Переваги та недоліки SAP

Завдяки інтеграції бізнес-процесів SAP ERP пропонує такі переваги:

  • Економія часу і витрат.
  • Швидке прийняття керівних рішень завдяки даним та інструментам звітності.
  • Єдине джерело даних і спільне їх використання усіма підрозділами організації.
  • Відстеження кожної транзакції, яка відбувається в організації, від початку до кінця.
  • Надання інформації в режимі реального часу.
  • Синхронізована передача інформації між різними функціональними сферами, такими як продажі, маркетинг, фінанси, виробництво, людські ресурси, логістика тощо.

Недоліки SAP ERP:

  • Іноді критично важливі для організації бізнес-процеси потрібно переробити (оптимізувати), щоб узгодити їх із рішенням ERP.
  • Вартість комплексної інтеграції може бути дуже високою.
  • Кастомізація може бути обмеженою та дорогою у реалізації та подальшому супроводі.

Етапи впровадження САП у працюючий бізнес

Впровадження системи SAP ERP можна розбити на такі етапи:

Попереднє планування

Перед впровадженням програмного забезпечення SAP доцільно створити детальний план. Подумайте, як керівництво, внутрішні експерти та менеджери можуть сприяти цьому процесу.

Вибір правильного програмного забезпечення

Поговоріть з експертом по SAP ERP, щоб визначити, яке програмне забезпечення найкраще підходить для організації. Вони можуть допомогти вам переконатися, що програмне забезпечення підтримує усі необхідні бізнес-процеси.

Кастомізація під специфіку конкретного підприємства

Результатом аналізу унікальних особливостей та вимог бізнес-процесів підприємства може стати необхідність провести адаптацію до них системи. Взаємодія з різними відділами та стейкхолдерами допомагає визначити, яка конфігурація сприятиме оптимальній роботі системи у конкретному контексті.

Навчання та підтримка користувачів SAP

Заплануйте навчання працівників новому програмному забезпеченню — як користувачів, так і ІТ-груп. Запровадьте постійний процес навчання, щоб допомогти новим користувачам зрозуміти ПЗ.

Проблеми впровадження SAP

Одна з проблем, з якою ви можете зіткнутися під час впровадження програмного забезпечення SAP — це недооцінка того, скільки часу потрібно для впровадження. Неповні, неточні та невпорядковані дані також можуть бути проблемою під час впровадження нового програмного забезпечення SAP.

Висновки

Програмне забезпечення SAP ERP може використовуватися різними типами бізнесу. Великий набір спеціалізованих модулів перетворює його на універсальний інструмент, здатний задовольнити навіть унікальні потреби. Для того, щоб дізнатися про вигоди від впровадження SAP в Україні детальніше, звертайтеся до наших спеціалістів. Вони будуть раді надати вам вичерпну консультацію.

в SAP
# ERP SAP
Увійти залишити коментар